Nazlı Pişkin
Yemek kültürü yazarı, çevirmen, konuşmacı, atölye yürütücüsü ve podcast yapımcısı; başta özel baharat karışımları olmak üzere el yapımı ürünleri kapsayan İncekiler markasının kurucusu; evinin arka bahçesinde, tabiat ananın nimetlerinden bazı yenilebilir otlar, sebzeler ve çiçekler yetiştiren amatör bir bahçıvan.
Akdenizli bir ailenin çocuğu olarak, yiyeceklerin hikâyelerinin anlatıldığı, sofra başı sohbetlerinin yapıldığı bir ortamda büyüdüm. Bir tarafta üzüm bağlarında, gül bahçelerinde “ot var çiçek var, sevdalığa çare var” diyen ninelerimle birlikte zaman geçirerek, diğer taraftaysa geceleri ninni niyetine “muz seslerini” dinleyerek lezzet hafızamı oluşturduğumu söyleyebilirim. Antalya Anadolu Lisesi’nden sonra Boğaziçi Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü’nden mezun oldum. Çevirmenlik hayatımda özellikle yiyeceklerin tarih içindeki yolculuklarına odaklandıktan sonra İstanbul Üniversitesi Akdeniz Dünyası Araştırmaları Bilim Dalı’nda tarih yüksek lisans derecesi aldım.
Akdeniz havzasında tarih boyunca kurulmuş uygarlıkların yeme-içme kültüründe süreklilik ve değişimler bağlamındaki araştırma yazılarım ve çevirilerim 2000 yılından beri çeşitli dergilerde yayınlanmaktadır.
2012’den beri yemek kültürü konusunda yayınlar, seminerler, kurumsal eğitimler ve atölye çalışmaları düzenleyerek köklü mutfak geleneğimizin sürdürülebilmesi için gayret ediyorum. 2018 yılında kurduğum İncekiler markasıyla incelikli ve hakiki lezzetleri el yapımı olarak sınırlı sayıda üretiyorum. Fermantasyon teknikleri, bitki bazlı beslenme ve gelenekten geleceğe gıdaya dair araştırma çalışmalarımı sürdürüyorum.
Ayrıca; üzümün topraktan kadehe kadar olan yolculuğuna olan tutkum, beni uluslararası geçerliliğe sahip bir eğitim programı olan WSET ile tanıştırdı. Bu programın WSET Level 3 sertifikasyon programının tadım kısmını başarıyla tamamladım. Bu eğitim sayesinde şarap dünyasında daha fazla bilgi sahibi olmanın yanı sıra, şarap tadım tekniklerini profesyonel bir düzeyde öğrenmiş oldum.
Telif Eser
Sivuple Vegan Yemek Tarifleri Kitabı
Nazlı Pişkin, Kerem Küçükgürel, Erkan Kıyıcıoğlu İstanbul, 2021
Amacımız, bitki bazlı beslenmeye lezzetli bir yaklaşım sunarak, hem yeni başlayanlara hem de vegan mutfak ustalarına hitap eden pratik ve yaratıcı tarifleri meraklıları ile paylaşmak. Sağlıklı, doyurucu ve renkli öğünler hazırlamanız için ilham veren bu kitap, vegan yemeklere olan bakış açınızı değiştirecek.

Kitap Çevirileri
Tehlikeli Tatlar Tarih Boyunca Baharat
Andrew Dalby, Çev. Nazlı Pişkin, Kitap Yayınevi İstanbul, 2004
Kitâbü’t Tabîh Abbasi Bağdatından Yemekler, Tatlılar, Çeşniler
Mıhammed el Bağdadi, Çev. Nazlı Pişkin, Kitap Yayınevi, İstanbul 2009
Osmanlı Denizgücü Keşifler Çağında Osmanlı Denizgücü ve Doğu Akdeniz’de Diplomasi
Palmira Brummet, Çev. Nazlı Pişkin, Timaş, İstanbul, 2009
Kokulu Ot ve Baharat Ansiklopedisi
Tony Hill, Çev. Nazlı Pişkin, Oğlak Yayınları, 2019

Kitap Editörlükleri
Üçü uluslararası Gourmand yemek kültürü kitapları editörlük ödülüne de sahip kitap editörlükleri.
Rakı Ansiklopedisi
Overteam Yayınları, İstanbul, 2010
Rakı and Fish A Mediterranean Seafood Odyssey
Tan Morgül, Halk Plajı Yayınları, İstanbul, 2014
Rakı Gastronomisi Türkiye’nin Çilingir Sofrası
Overteam Yayınları, İstanbul, 2017
Kuruyemiş Ansiklopedisi Dünden Bugüne
Overteam Yayınları, İstanbul, 2017
Süreli Yayınlara Katkılar
Yemek kültürü ve tarihi üzerine yazılarım ve çevirilerimle 2000 yılından beri çeşitli dergi ve web sitelerine içerik sağlıyorum. Yemek kültüründe kaybettiklerimizi hatırlamaya ve geleceğe yön vermeye dair fikirleri önemsiyorum. Bu nedenle, biyoçeşitliliği, unutulmaya yüz tutan teknikleri vurgulayarak yiyeceklerin ve mutfak tekniklerinin hikâyelerini, farklı uygarlıkların maddi kültüründeki yerini ve önemini anlatmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Gastronominin geleceğine dair gelişmeleri merakla takip ediyorum. Tarımın geleceği, yeni gıda üretim teknolojileri, istihdamın geleceği, açlıkla mücadele, bitki bazlı beslenme, geleceğin menüleri ve profesyonel mutfaklarda tezgâh ardında kalan ilham verici hikâyeler gibi konuları ele almayı seviyorum. İncekiler isimli bültenim ise tamamen "kendime ait bir oda". Ne de olsa Virgina Woolf hayranıyım!
Bu çerçevedeki yazılarıma ve yayınlara aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:
Sempozyum Katılımları
... - 2024
Yemek Kültürü Konulu Sunumlar
10 yılı aşkın süredir ulusal ve uluslararası çeşitli sempozyum ve konferanslarda yemek kültürü konulu bildiriler sunuyorum.
2020
Oxford Food Symposium
İngiltere'de yapılan ve yemek kültürü alanındaki uluslararası en saygın etkinliklerden biri olan bu sempozyumda, “Anasonun Yolculuğu” adlı kısa belgesel filmde Anadolu’da anasonun tarihi ve önemini anlatan bir sunum yaptım.
Sanat Etkinliklerine Katılım
17. İstanbul Bienali’nde Küratörlüğünü Orkan Telkan’ın Yenikapının Müzeleri adındaki, basılı yayın (“Soluk Müzesi”) ve kamusal yerleştirme (“Hazım Müzesi”
eş-tasarımcı Eda Hisarcıklıoğlu) olmak üzere iki bölümden oluşan sanat eserinin katılımcılarından biri oldum.